Gokken gaat beter op lege maag

Gokken gaat beter op lege maag

Volgens de conventionele wijsheid hebben de mensen in een geagiteerde emotionele staat de neiging om slechte en impulsieve beslissingen te nemen. Wanneer u angstig of woedend bent leidt dit vaak tot acties waar u later spijt van krijgt. Volgens een recent onderzoek blijkt toch anders. Er bestaat namelijk wel degelijk zo iets als een intuïtieve wijsheid. Een onaangenaam gevoel kan ons normale denkpatroon afremmen en kan soms van grote waarde zijn tijdens keuzes volgens de mind-body-georiënteerde geleerden.

Het onderzoeksteam onder leiding van psychologe Denise de Ridder op de Universiteit in Utrecht constateert dat deze denkers iets op het spoor zijn wanneer ze een lege maag hebben.

Een onderzoeksteam van de Universiteit Utrecht onder leiding van psychologe Denise de Ridder suggereert dat deze denkers iets op het spoor zijn wanneer het gaat om een grommende maag. In een studie rapporteren ze dat mensen betere keuzes maken in complexe situaties als ze honger hebben.

“Met het oog op beslissingen die gunstig zijn op de lange termijn, moeten mensen het risico te verliezen afwegen tegen de grotere belonging wanneer ze moeten kiezen. Onze resultaten tonen aan dat mensen betere afgewogen keuzes maken als ze in honger hebben of in een andere hete emotionele toestand verkeren.”

“Mensen in een hete emotionele toestand in het algemeen, honger en eetlust in het bijzonder, zijn niet per se impulsiever, maar ze vertrouwen wel meer op het buikgevoel en dat komt complexe beslissingen met onzekere uitkomsten ten goede.”

Uit een reeks van drie experimenten bleek dat de hongerige deelnemers steeds de betere keuzes maakten. “Dat is opmerkelijk want uit eerder onderzoek bleek dat honger de cognitieve prestaties zou verminderen.”
“Het kan zijn dat de hete emotionele toestand niet per se mensen impulsiever maakt, maar dat ze meer vertrouwen op het buikgevoel bij complexe beslissingen met onzekere uitkomsten. Anderzijns kan het zijn dat zo’n emotionele toestand ervoor zorgt dat we impulsiever worden, maar dat dat niet noodzakelijk slecht is,” besloten de onderzoekers.

Om uit te zoeken welke van de twee hypotheses de juiste is, zullen de onderzoekers ook andere emoties testen zoals angst en woede.

Comments are closed.

Scroll To Top